Kul grej :)

Nu ska jag ägna en stund till att svara på några frågor jag fick av en bloggande vän. Sen ska jag skicka egna frågor till andra bloggande vänner. Gå gärna in och läs Maddes svar på Katarinas frågor ;)

http://maddefilosoferar.blogg.se/
1. Om du var ett djur - vilket skulle du vara då och varför?

Jag skulle vara en fågel av något slag. Kommer inte på vilken. Sväva fritt i skyn och se allt ovanifrån.

2. Tränar du? Vad? Varför? Finns det genvägar till en snygg kropp och ett hälsosamt liv? Tänkte på bantning och svält då och då eller att helt enkelt byta livsstil.

Ja, jag tränar. Springer, styrketränar, spinning, box, rider (när jag hinner), mockar, bär hö och vatten. Jag tränar för att jag trivs med att känna mig stark och jag vill bli starkare och orka mer. Jag tränar för att nå mina mål.
Vad är en snygg kropp? Träffas gärna och diskuterar. :) Det finns genvägar till det mesta. Jag tror inte på bantning.
Jag föreläser om att välja ett hälsofrämjande liv - det tar minst en och en halv timme. ;) Jag tror det går rätt snabbt att byta livsstil så det är onödigt med genvägar. Däremot kan det ta tid innan man får se ett visuellt resultat.

3. Vilken är din favoritårstid? Motivera.

Hösten. Det är kraft i luften. Man andas lätt. Det är vackert.

4. Ditt favoritämne i skolan?

Beror på ålder. Låg- och mellanstadiet - alla. Högstadiet - inget! Gymnasiet - samhällskunskap.

5. Om du skulle byta yrke - vilket skulle det nya yrket vara?

Barnmorska.

6. Vad är du rädd för?

Varierar från dag till dag. Ormar varje dag. Jag har livlig fantasi och stort katastroftänk. Försöker att inte agera utifrån min rädsla. (Vill dock inte åka till Australien...)

7. Vad är du mest stolt över?

Min familj.

8. Din favoritfilm? Du får gärna välja fler. Motivera.

Oj, vad svårt. Älskar Bondfilmer - skulle vilja vara lika cool. Mamma Mia, Letters to Juliet - känslan i filmen. Grease - pirrar i magen varje gång. Dirty Dancing - pinsamt, men den är verkligen bra. :) Fantasy (HP, Sagan om R, Narnia) - tänk om...

9. Pengar? Jobba hårt eller leva på lånade fjädrar? Shoppa hejdlöst eller tänka ekonomiskt och på miljön? Tänker exempelvis på Tv-programmet "Lyxfällan" - vad tänker, tycker du?

Har ett kluvet förhållande till pengar. Älskar dem men gör inte vad som helst för att få dem. Tid är mer värdefullt...
Tycker det är oansvarigt att leva som de i Lyxfällan. Helknasigt att de får belöning när de slutar slösa. De utnyttjar andra människor och belönas för att de slutar med det. Fattar ingenting. Eget ansvar...
Tänker mycket på miljön. Tror på att konsumera mindre. Köper hellre dyrt (ha, ha, ha) och få saker.

10. Skänker du bort pengar till någon hjälporganisation? Ger du bort till bättre behövande, lämnar in gamla kläder, saker till Röda Korset, återvinner, köper tidningar av uteliggare i Stockholm, lånar ut pengar (ex. till ett cig.paket, snusdosa, mjölk, varmkorv) som du aldrig får tillbaka, ställer du upp för dina medmänniskor, stannar du till och lyssnar/pratar till/med en ensam själ, ger du av dig själv......?

Dålig på att ge till organisationer. En hundring då och då. Ger inte till Röda Korset - hellre direkt till de som behöver. Våra saker är oftast så utnötta så att det inte finns något att ge bort. Har aldrig fått frågan, men skulle inte ge pengar till snus, cigaretter eller alkohol. Däremot skulle jag gärna kunna köpa en korvburk eller en liter mjölk till någon som av någon anledning behöver det. Uteliggare eller någon som glömt börsen spelar ingen roll. Står jag i kön och har pengar så... 
Tar gärna emot av andra. Våra barn har ärvt massor av kläder. Bra för miljön och bra för ekonomin. Varför bara se sig som den som ska ge? Många borde prova att ta emot, det är inte alltid så lätt, men väldigt lärorikt.
Om jag ger av mig själv? Ingen aning faktiskt. Svårt att skilja på när jag ger och när jag får. Svårt att veta när jag ger för att få något tillbaka eller när jag bara ger utan att förvänta mig något. Ibland ger vi till såna som inte bett att få och det kan bli väldigt fel. Jag vill leva i möten med människor.

11. Vad skäms du över?

Efter fråga 10 - att jag inte skänker mer pengar till behövande. Skam - skuld. Hm, stor fråga, lite plats att skriva.
Skäms inte över så mycket. Ser på mina smutsiga fönster och tänker att det borde jag skämmas över - men nä, inte det. Skäms - skamligt - skämmigt. Stor betydelse. Kan betyda pinsamt. Kan vara så att vi faktiskt ska skämmas om vi gör något elakt. Då är vi skyldiga till något. Men skammen och skulden ska inte bo kvar i oss. Då är det något som är fel. Kan också vara skällsord för att få folk att passa in i en mall.  Drabbar det jag gör andra på ett negativt sätt så hoppas jag att jag efter reflektion kommer till insikt och kan be om utsäkt eller lära mig något av det. Tror på syndernas förlåtelse...Tror på att var och en ansvarar för sina handlingar. Kan tänka att jag borde ha handlat på ett annat sätt i olika situationer, men tror att ältande är negativt så då försöker jag istället sätta lärdomen i en ficka i ryggsäcken så jag kan agera bättre i framtiden. Livet är för värdefullt för att vi ska ägna tid åta att skämmas. Bättre att vara närvarande i nuet och reflektera och välja sitt agerande. Men att bete sig lite skamligt då och då är väl hälsosamt. ;)
Många gånger skäms vi för andra...och det är väl slöseri med tid och energi.


Tja, det var mina svar på svåra frågor. Hade hellre skrivit ett datum, en tid och en plats som svar. En möjlighet till möte och samtal.

Nu mina frågor till nya bloggare. Svara i din blogg om du har lust. Om du inte har lust så struntar du i det. :) 

1. Tre egenskaper du värderar högt.

2. Tre personer som du beundrar. Fler om du kommer på.

3. Vad ger dig energi?

4. Vad tar din energi?

5. En resa du gjort. Plats? Vad gjorde du där? Vad lärde du dig? Det bästa med resan? Berätta...

6. En resa du inte har gjort. Vart åker du och varför? Vad ska du göra där?

7. Det perfekta ögonblicket på hästryggen. Som du varit med om hittills.

8. Det perfekta ögonblicket på hästryggen. En dröm som du skulle vilja vara med om...

9. Vad är det bästa med Norrbotten?

10. Berätta om en passion du har.

Dessa frågor skickar jag till;

http://pinopino.blogg.se/

http://finaninadesign.blogspot.com/Allmänt | | En kommentar |

Var går gränsen?

Skönhetsbubblan på TV. Skrämmande och otäckt tycker många. Jag håller med. Jag tycker det är sorgligt när människor gör ingrepp efter ingrepp på jakt efter sig själv. Det är min tanke om vad man gör. Tycker däremot att man ska vara försiktig med att fördöma människor som av någon anledning (som vi inte vet) och efter mycket eftertanke gör en förändring med sin kropp, kniv eller utan kniv. Visst värderas människor efter utseende. Vackra (vackert enligt den kultur man lever i) människor får lättare jobb. Människor med piercingar och massor av tatueringar har nekats jobb pga detta. Tatueringar och piercing är också ingrepp med kniv och nål men rätt accepterat i vår kultur. Någonstans på vägen blir det förbjudna normalt. Våra värderingar förändras. Vi påverkas av andra kulturer och av varandra.

Människor har väl vad jag vet alltid försökt göra sig vacker för sig själv och för andra. På 1700-talet ramlade ansiktena av pga smink. På 60-talet (?) ramlade håret av vid blekning. Var går gränsen? Samma personer som fördömer botox har piercing och tatuering. Personer som fördömer fettsugning ägnar sig åt självsvält framför ögonen på sina barn. Vi har lätt att fördöma andra. Vad är vackert, vad är fult? Varför köper vi snygga kläder? Hur mycket smink ska en 12-åring ha? När ska man ha disco i nattklubben? När är man barn och när är man vuxen? Vad är ett ingrepp? Handlar det om kniven eller handlar det om att förändra sig, att inte vara nöjd?

Sen tror jag inte att vi bara värderar varandra genom att studera utsidan. Det finns massor av människor som genom historien har torterats, trakasserats och tom dödats pga sina inre övertygelser. Både vackra (i någons ögon) och fula (i någons ögon). Det händer än idag.

Det är vi i vår kultur precis just nu som formar normen i vårt samhälle. Jag ser massor av inlägg på FB om hur hemskt det är med skönhetsoperationer (en bra debatt). Var är våra inlägg om hur vi påverkar våra barn genom åsikter om invandrare? Var är våra inlägg om hur vi ska stoppa mobbingen i våra skolor?

Jag tror vi förfasar oss över skönhetsbubblan eftersom många av oss är rätt överens. FB är nog inte rätta stället att diskutera djupa svåra frågor. Men jag undrar, var gör vi det? Skönhetsbubblan kanske är produkten av att vi inte vågar prata med varandra. I grunden handlar det om våra värderingar. Värderingar som vi för över till våra barn. Och alla som opererar sig är någons barn. Och skönhetsindustrin bara växer och växer. Vad för vi över till våra barn?
 
Det är vi som är dagens samhälle nu! Det är vi som formar dagens värderingar.

Allmänt | | 3 kommentarer |

Våga spänna bågen hårt!

Jag har länge längtat efter en utmaning. Jag har letat och funderat men inte hittat något . Under tiden tar jag mig an mindre utmaningar och sätter upp små delmål att jobba mot. Jag är en målmedveten person och har jobbat med målbilder i många år utan att ens veta vad det är. Just nu har jag ett mål i maj som känns roligt och lite utmanande. Men det är inte jättestort. Det viktiga där är att jag kommer att ha väldigt roligt på vägen fram mot målet och det är en bra belöning också. Belöningen blir att ha picknick i gräset med goda vänner. Det kan spöregna, det kan vara kallt men det brukar vara väldigt trevligt ändå. Häng på ni också. VÅRRUSET! Mitt mål är smart. Vårruset (S) med mitt coola lag. Sträckan är 5 km och jag ska springa på ....minuter (M). Jag är ruskigt taggad (A). Det fixar jag lätt (R). Datum; 25 maj kl. 19.00 (T)

Sen har jag andra mål också som jag jobbar mot. Just nu är det om jag har räknat rätt 6 konkreta mål förutom alla minimål som finns varje dag. Man skulle kunna tro att jag har en svår diagnos som gör att jag behöver minutiös planering. Så kan det vara, men jag tycker jag får större frihet när jag har koll på vad jag ska göra och när det ska göras. Av planering blir jag flexibel. T.ex. ska jag sitta här i 8 minuter till innan jag ska påbörja nästa uppgift. Normalt??? Tja, vem bryr sig ;)

Igår fick jag ett sug i magen som jag kände igen som den känsla jag får när jag har spänt bågen och ställer mig på startlinjen för att börja jobba mot ett större mål. Ett mål som jag sugs mot och som kommer att kräva en stor insats av mig. Det var ett meddelande på FB och en komplimang som fick mig att växa minst 0,5 cm (vilket innebär att jag nu är 160 cm lång och slipper ljuga om det). Den utmaningen är inte riktigt realistisk i år men tack för känslan jag fick. Den känslan gav mig en superdos med energi och kraft som antagligen kommer att driva mig mot det målet, fast inte i år. Det jag insåg var att jag spänner bågen för löst. Jag lägger ribban för lågt. Det är därför jag inte hittar en utmaning. Varför? Jag är rädd naturligtvis. En fegis! Förra veckan slängde jag Jante i väggen. Nu tar jag ett steg till. Av med fegiskoftan!

Olika mål kräver olika insatser för att komma fram. Vägen mot Vårruset känns lätt. Det ger mig massor av glädje och energi. Jag tror man ska ha roligt på vägen mot sina mål. Ibland krävs stora insatser, med kropp, känslor eller hjärna. Men det kan vara roligt ändå.

Sen är jag delaktig i andras mål. Andras kämpaglöd och målgång ger mig nästan ännu större lycka än när jag når mina egna mål. Snart ska jag få vara med om en superduperspännande sak med en underbar människa. Hon ska göra något hon aldrig har gjort, och jag ska få vara med. (Nu kommer tårarna.) Jag har nog nån liten diagnos i alla fall. :)

Nu tycker jag att vi spänner våra bågar. Och när vi når fram till måltavlan och skjuter mitt i prick så firar vi rejält!

Det har gått 8 minuer och det är dags att titta framåt mot dagens nästa ljuspunkt.


Allmänt | | Kommentera |
Upp