Ljus och mörker

Jag tänker mig  att vi alla har både ljus och mörker inom oss. Det ljusa gör att det blir lättare att vakna på morgonen, lättare att somna på kvällen, lättare att andas och lättare att öppna upp. Det mörka stänger igen och när vi föder det mörka inom oss blir det lätt en spiral ner dit där det är ännu mörkare och där det i värsta fall inte ens finns en strimma ljus.
 
Vissa dagar går livet lätt och det lyser av ljus där vi går fram. Det räcker både till oss själva och till andra. Vi klarar motgångar och vi tar oss an utmaningar utan att tveka. Glittrande ögon som speglar själens mående sprider energi och glädje. Ljusa dagar känns som möjlighetens dagar.
 
Sen kommer dagarna, eller perioderna, då allt går tyngre. Att kliva upp på morgonen känns som att bestiga Mount Everest. Sömnen, när den äntligen kommer är räddningen. Sömnen är en stunds vila i ett mörker som ändå är ljusare och tryggare än dagens mörker. Att kliva upp och möta det svarta som växer inombords känns omöjligt. Trots att vi innerst inne vet att det ändå är bättre att stiga upp. Att ta det omöjliga steget upp från sömnens avdomnade säkerhet ut till mötet med dagsljus och andra människor. Det bästa är att ta sig i kragen och kliva upp. Men som en vän sa till mig för många år sedan:
 
- Men Anna, när man inte har någon krage att ta sig i.
 
För så är det. Ibland är det för svårt. Hur gör man då? När det mörka tar över, tar kontrollen. När man inte ser någon som helst öppning mot ljuset, i den stunden man är i just nu.
 
Det finns så klart många anledningar till att det mörka växer inom oss. Dåliga minnen, motgångar, bemötandet från andra människor, rädslor av olika slag, sorg, kemiska obalanser i kroppen eller en helt oförklarlig känsla av att livet inte har någon mening. Det är svårt att möta någon som lever i mörker. Kanske det är en anledning till att vi gärna isolerar oss när vi mår lite sämre. Vi ska ju alltid må bra. Annars är vi energitjuvar och såna har vi lärt oss att vi ska undvika. Positivt tänkande!!!
 
Skitsnack säger jag. Visst ska vi tänka på vad vi sprider, när vi kan. Men viktigare är att visa att vi bryr oss om varandra även när mörkret knackar på dörren. Tänk om vi lyckas vara den lilla gnistan av ljus som bevisar att ljuset finns även i den mörkaste källarhåla. En liten gnista kan så klart vara farlig, om det är gastuber i källaren. Bäst att vara beredd om man tänder en tändsticka i mörkret. Man kanske åker på en smäll. I mörkret där det bor mycket rädsla eller smärta kan ilska ibland vara en positiv reaktion, för det är ju en reaktion. I mörkret blir man på sin vakt, för där hotar många faror. Om det då lyser upp en sekund så är det inte så lätt att veta om det är en snäll kissekatt eller en tiger man ser.
 
Vi har alla ljus och mörker inom oss. Ibland är det 80 % ljus och 20 % mörker, ibland andra procentsatser. Utan ljus inget mörker, men utan mörker finns heller inget ljus. När vi kan så gäller det att fundera på vad vi föder. Mörker eller ljus. De dagarna vi har förmågan att göra aktiva val bör vi göra det. För om vi har minnen av ljus så vet vi i alla fall vad vi letar efter när de mörka dagarna kommer. Själens dunkla natt kommer till oss alla. För en del varar natten längre, för länge.
 
Dom Helder Camara har skrivit många dikter om ljuset.
 
Natten var svart
utan minsta ljuspunkt,
så svart
att jag greps av ångest
trots den stora kärlek
jag alltid haft till natten.
 
Och det var då
natten anförtrodde mig
sin hemlighet:
 
ju mörkare hon är
desto mer strålande
blir morgondagen
hon har i sitt sköte.
 
Föd ljuset när du kan. Ge det syre och låt det växa. När du låter ditt ljus lysa ger du omedvetet andra tillåtelse att göra detsamma.
Ibland är det inte vårt mörker som skrämmer oss utan vårt ljus. Vi är mer kraftfulla än vi tror. För att vara ljuset behöver man vara modig.
 
När du kan vara en gnista för någon annan, ta chansen. Lys!
Allmänt | | Kommentera |

Vardagshjältar

Träden brinner i guld och rött. Hösten visar upp sig från sin allra vackraste sida den här veckan. Men hösten är en tid då vädret skiftar snabbt. Från solsken och hög, klar luft till piskande regn och blåst. Så har min vecka varit. Ena dagen skimrande vacker och nästa dag stormig och mörk.
 
Att vara människa är inte alltid så lätt. Att vara en ung människa är jättesvårt.
 
Jag möter många unga människor varje dag. De är mina vardagshjältar.
 
Varje morgon kämpar de med att orka vakna, orka stiga upp, orka ta sig till skolan och orka med hela dagen.
 
Varje dag gör de massor av val som påverkar både stunden de är i och framtiden. De ska passa in i gruppen, men ändå sticka ut. De ska lyckas, men utan att misslyckas. De ska duga för oss vuxna och duga för varandra. De ska vara personligheter samtidigt som de ska smälta in. De ska ha attityd, men inte vara provocerande. Vi vill att de ska ha åsikter och att de ska argumentera och stå upp för sig själv och sin sak. Men de ska inte ta plats och vara uppstudsiga.
 
När man är ung ska man leva i nuet och samtidigt planera för framtiden. Man ska njuta av livet, men inte för mycket för då hinner man inte prestera. Man ska vara sig själv, fast man inte har en aning om vem det är.
 
Varje dag möter jag dessa vardagshjältar som kämpar för att fixa allt.
 
Bland dessa vardagshjältar möter jag så mycket vishet och klokhet så jag blir alldeles varm i hjärtat när jag tänker på det. Vi argumenterar och diskuterar med varandra och varje dag lär jag mig något nytt, oftast om mig själv.
 
En sak som jag har lärt mig är att när vi tror att vi vet något om en annan människa så har vi bara skrapat på ytan. Jag har också lärt mig att tillit och respekt är något man måste förtjäna, det är inte alls något.självklart.
 
"Vi finns för att göra varandra glada, inte ledsna." (Sagt av en av mina hjältar. Tack för att du finns. Du är för alltid i mitt hjärta.) Vi finns för varandra.
 
<3
 
Allmänt | | Kommentera |

Ja, jag är rik!

Förra veckan sa en kille till mig:
- Men Anna, du är ju rik.
Jag skrattade och svarade att jag inte är så rik.
- Men du har ju i alla fall råd att spara pengar till en resa.
- Ja, du har rätt, svarade jag. Jag är ganska rik.
För allt är ju relativt, eller hur. Rikedom beror ju på vad man jämför med. Det är lätt att säga att pengar inte är det viktiga, när man har så man klarar sig. Sanningen är kanske den att pengar är viktiga. De är viktiga när man inte har dem. Man kan inte köpa lycka för pengar men man kanske kan köpa viss trygghet. Sen kan man vara otrygg även med pengar, lycklig med lite pengar eller olycklig med mycket pengar. Och vad är lycka? Går att diskutera länge.
 
Jag svarade att jag är rik trots att jag inte på långa vägar är vad man skulle kalla rik i den värld jag lever i. Pengar så att jag klarar mig har jag och pengar för att lyxa till min tillvaro när jag önskar. Jag saknar ingenting materiellt sett. Ja, det skulle vara ett badrum i så fall. För det har jag inte. Pengar är inte det viktigaste för mig men det beror antagligen på att jag har så att jag klarar mig.
 
Det har funnits tider då vi haft det rätt så knapert, mätt med våra mått, men fattig har jag aldrig varit. Under den  tiden när vi hade lite sämre ekonomi och många små barn inträffade en sak som förändrade min syn på vår ekonomi och min syn på rikedom. Det var församlingens förre diakonissa som efter en gudstjänst tog mig och Patrik i hand och varmt och hjärtligt utbrast:
 
- Ni är rika!
 
Vi tittade förvånat på henne och undrade om hon drev med oss eftersom vårt konto för dagen visade på en summa under etthundra kronor (ja, så kan det vara när man sparar föräldradagar för att vara hemma länge).
 
- Ja, ni är verkligen rika, upprepade hon. Och välsignade, tillade hon och log stort. Fem barn! Det är rikedom det!
 
Ja, jag är rik. Och välsignad. Milly öppnade våra ögon då för ganska många år sedan. Tack för det.
 
Jag är inte bara rik. Numera är jag stenrik. Så många barn, egna och lånade som genom åren har fyllt kassaskåpet i mitt hjärta. Varje dag blir jag rikare och rikare. Små ord och gester fyller på min rikedom.
 
Ett tack från ett oväntat håll. Många leenden och varma kramar. Ord sagda i förtroende... Middagen klar när jag kommer hem. Det är bara att håva in.
 
<3
Allmänt | | Kommentera |
Upp