Ur kaos föddes Gaia...

Rätt man (kvinna) på rätt plats. Ett intressant uttryck. Hur vet man om man är på rätt plats, i rätt tid? Något en av mina bloggvänner har funderat en del på sista tiden. Man kan ju även fråga sig om det är andra som är på fel plats eller om man har fel uppgifter på rätt plats. Det kan också vara så att man faktiskt är på rätt plats, i rätt tid, med rätt människor och uppgiften helt enkelt bara är rätt jobbig. Ibland kanske prövningarna kan kännas övermäktiga. Man kan känna att man har stora (för stora?) hinder framför sig. Att groparna man faller i är nog så djupa och att knivarna i ryggen kommer så ofta att man inte hinner läka ihop såren. Fördelen om man aldrig hinner läka såren i ryggen är att man kommer ihåg att vara uppmärksam bakåt... 

Många människor får, eller tar sig an stora uppgifter, viktiga uppgifter.

Jag har några förebilder som jag möter dagligen. Dessa människor gör ett fantastiskt arbete. De har tagit sig an en uppgift som kräver mod, uthållighet och engagemang. Dagligen väljer de att anta uppgiften att ifrågasätta, reflektera, ta konflikter, stå upp i moraliska frågor, utmana, vara gränsbrytare och uppgiften att vara en förebild.

När någon säger att kejsaren är naken blir det reaktion. En del fortsätter att tro att det är de nya fina kläderna och andra börjar se saken på ett annat sätt. Kanske kejsaren faktiskt är naken.

Rätt kvinna (man) på rätt plats. Då blir det kanske lite kaos ibland. Att leva eller arbeta i kaos kan kännas jobbigt, men det kanske är oundvikligt ibland. Ur kaos föddes Gaia, jorden och moder till allt liv på jorden enligt grekisk mytologi. Så när rätt person hamnar på rätt plats är kaoset kanske nödvändigt för att skapa liv. En lång tid av kaos kanske bara betyder att skapelseprocessen fortfarande pågår. Och när moder Gaia är född och ordningen återställd så kanske Pallas Athena springer fram ur Zeus huvud och krigets och vishetens gudinna bevarar ordningen och för mänskligheten framåt.

Så kämpar; Våga skapa kaos! Fortsätt ifrågasätta, reflektera och utmana! Våga vara sanna mot er själva! PS. Jag har inte bytt religion men det är underbara berättelser att använda som liknelser...

Allmänt | | Kommentera |

Lugna dig, och frid skall komma till dig

"Lugna dig, och frid skall komma till dig från både himmel och jord. Träng in i ditt hjärtats skatt, och du skall skåda himmelens skatt. Ty dessa båda är ett. När du tränger in i den ena, skådar du båda. Stegen till Guds Rike har du inom dig, dold i din själ. Gå ned i dig själv och upptäck din synd. Då finner du de trappsteg som kan leda dig uppåt." Isak Syriern

Jag tror att vi för att må riktigt bra och ha frid i hjärta och själ måste se oss själva i spegeln. Vi måste se våra styrkor och gåvor, men även våra brister och svagheter. Endast när vi vågar se oss själva som vi verkligen är kan vi ta ett steg framåt och in mot vårt rena jag. Vi behöver ägna tid åt att stilla oss. Vi behöver tid utan intryck från omvärlden. Under min tid som församlingsassistent har jag sett vad stillhet och ro kan göra med både vuxna och barn. Det är en otrolig kraft som bildas när en grupp barn eller ungdomar stillar sig runt ett ljus.

Vi har alla olika sätt som fungerar för att hitta stillhet och ro. En promenad i skogen, en ridtur eller bastubad kan hjälpa oss att hitta dörren till vårt inre rum. Det rum där våra äkta känslor bor.

Ibland behöver man vara ensam för att öppna dörren till sitt inre. Ibland kan man behöva spegla sig i en annan människa för att hitta in till sin inre boning. Oftast är det inte råd man behöver utan någon som lyssnar när man pratar och som ställer frågor som fungerar som nycklar till dörrarna inåt.

I mitt liv har jag mött några få människor som har ställt avgörande frågor till mig. En gång i mitt liv har en människa sagt en sak som hjälper mig varje dag. En sak som stärker mig och som bär mig när det är tungt. Det var ingen präst eller någon person med terapeutisk utbildning utan en lärare. Det gäller att vara uppmärksam så man inte missar de mötena i livet som kan ge oss en möjlighet till insikt.

Idag har jag gläntat på dörren till mitt inre. Ett möte med en människa som betyder väldigt mycket för mig. Ett möte som ger mig stillhet och energi på samma gång. Tack för att du finns. :)

Allmänt | | 2 kommentarer |

Sunt förnuft och blanketter

Tänk så många goda idéer som skulle förverkligas om det sunda förnuftet rådde i världen. Då skulle vi inte behöva alla regler och tillstånd som idag krävs för nästan allt företagande. Och en person som jag som avskyr blanketter och paragrafer blir i det närmaste handlingsförlamad när jag läser om alla tillstånd och regler för olika verksamheter. Hela min kreativitet dör och min brinnande låga slocknar som en maschall i spöregn. Det kostar tid och det kostar pengar.

En sak som jag är rätt fascinerad över är att jag får ha 5 barn utan tillstånd. Visst kan jag bli anmäld om jag missköter mina barn, men många saker händer innanför väggarna i många familjer runt om i världen. En häst eller hund måste få mat visst antal gånger per dag. De ska ha tillgång till rent vatten och en torr liggplats. Vi behöver inte ens jämföra med ett gatubarn. Barn som går till skolan utan frukost i magen är tillräckligt illa. Tänk om jag inte fodrade mina hästar på morgonen. Aja, baja.

Jag måste se till att mina hästar får regelbunden hovvård och sadel och träns måste sitta korrekt, annars blir det aja baja igen. Dessutom måste det vara en viss takhöjd och en viss storlek på boxen. Mina barn sover i tvåvåningssäng och en av mina döttrar har haft rum i en stor garderob...

Säger det något om mig som förälder att mina barn får dela rum? Det kan säga en massa saker, men jag tror man bör hälsa på, eller i alla fall träffa mig och min familj för att säga om det är positivt eller negativt (eller både och) att vi bor trångt. Ibland har vi dessutom extrabarn hos oss och då blir det ännu mindre plats.

Jag tror de flesta människor kan ha djur eller servera bullar på ett lämpligt sätt utan tillstånd. Man kan ju ändå inte kontrollera att alla följer tillstånden hela tiden. Det kan vara ohygieniskt i ett kök en dag - den dag jag går på restaurang...

Sunt förnuft är bra att ha. Har jag det? Ingen aning. Det är svårt att bedöma själv. Men jag tror att vi skulle ha en kreativare miljö om det inte var så förskräckligt mycket lagar och regler och tillstånd. Samtidigt förstår jag att det är viktigt att ha kontroll i samhället. Annars kan det ju gå överstyr. Tänk om en massa folk började genomföra idéer utan att de var kontrollerade, ympade och stämplade. Hur skulle det då se ut?

Nä, bäst att stoppa alla goda idéer som kräver tillstånd, ifyllnad av 20 blanketter och en stor summa pengar i kakelugnen och elda upp dem. Negativ idag? Tja, lite. Men det går över. Snart får jag en ny idiotisk idé som jag har möjlighet att söka tillstånd för. :)

Allmänt | | Kommentera |
Upp