Konsekvens

Min erfarenhet är att man märker på sina barn när något inte är som det ska. Ibland får man veta på en gång vad som felar och ibland får man vänta lite tills det kommer ut. Vissa saker får man dra fram och vissa saker kommer av sig själv till slut, ofta i samband med nattning. Gång på gång brukar vi påminna våra barn om att "sanningen" kommer fram förr eller senare i alla fall. Och mina barn har många gånger blivit högst förvånade när sanningen kommit fram, ofta från oväntat håll. Det brukar inte gälla så farliga saker, men ändå saker där man borde ha tagit konsekvensen av sitt handlande direkt.
 
Jag tycker barn ska ta konsekvensen av sitt handlande.  Det kan vara hårt och svårt att ringa och be om ursäkt till någon eller att berätta om något man gjort för en vuxen, men när det är gjort har man förhoppningsvis lärt sig något och kan gå vidare i livet. Igår kom min son hem och hade det där uttrycket "jag mår inte riktigt bra i själen" i ansiktet. Efter ett par timmar kröp det fram. Han hade skjutit med en innebandyboll inomhus och skjutit rakt på en klocka. Visste han att man inte får skjuta med boll inomhus? Ja, det visste han. Men han valde att göra det ändå. Och eftersom han har blivit riktigt bra på att skjuta hårda höjdare (det berättade han stolt för oss förra veckan) så vill han naturligtvis träna och visa detta för alla så ofta som möjligt (även inomhus i skolan...). Nu är det så att min son har en väldigt bra lärare som tydligt gjorde klart för honom att man ersätter saker man sätter sönder. - Vilken tur att du fick så mycket  pengar när du fyllde år, sa min man och bad sonen hämta summan med pengar från sin börs. Jag tror inte min son kommer att skjuta med boll inomhus närmaste tiden i alla fall. Hade han inte fått betala från sina egna pengar tror jag inte att det svidit lika mycket.
 
Men visst är det skönt när det handlar om bollar och klockor och det när det finns en tydligt skyldig. Då får man ta konsekvensen av sitt handlande (vilket är bra). Men hur gör vi när vi inte vet vem som är skyldig, när alla skyller på varandra? Min erfarenhet är att alla går "fria". Hur gör vi när det inte är något som  gått sönder utan någon? Hur ersätter vi det? När det trasiga inte syns, när ingen ser och ingen hör hur någon gråter inombords. När skadegörelsen på skolan inte gäller klockor och bänkar utan klasskompisar och lärare. Det låter hemskt, eller hur. Men varje dag blir det små sprickor och hål i barns inre. Sprickor och hål som klass"kamrater" orsakat. En spricka på en klocka kan man laga, men det är svårt att laga sprickor i barns inre.
 
Tack A för att du hjälpte min son att  se att han hade gjort fel och att han fick ta konsekvensen av sitt handlande. Vi måste hjälpas åt att hjälpa varandra att bli goda medmänniskor. Att inte sätta sönder vare sig saker eller andra människor.
 
Vi gör alla fel och att se någon i ögonen och säga förlåt, jag gjorde fel är modigt. Ibland behandlar vi även oss själva på ett dåligt sätt. Det är dumt och då borde vi också säga förlåt...och sen göra på ett annat sätt. :)
 
VVS
Anna:)
 
 
 
 
Allmänt | | 5 kommentarer |

Om möten - igen...

Jag återkommer till samma ämne gång på gång på gång. Att mötas. Goda möten när man möts med blicken, med ord, med medkänsla och i samförstånd. Såna möten ger livskraft och näring till själen. Och jag blir lika förvånad varje gång jag haft ett nära möte med någon. Förvånad över vilken effekt ett sådant möte har. Idag har jag haft såna möten, två stycken till och med. Samtal som fått mig att reflektera. När vi ser varandra och frågar hur livet är - och när vi är öppna för att lyssna på svaret, då öppnas själens dörr och agape flödar ut i mänsklighetens hårda värld. Våra hjärtan mjuknar och våra ögon ser allt lite klarare. Men det gäller att vara uppmärksam för att inte missa såna tillfällen. Det gäller att lyssna när någon knackar på i våra hjärtan för att fråga hur vi mår. I dagens stressade samhälle är det lätt att missa knackningen och kanske missta den för ett annat oljud i vår vardag. Och det gäller också att våga stanna upp för att vara medmänniska och lyssna på en annan människa.
 
Jag tackar för dagens möten och för att jag var så modig att jag vågade mötas. Jag har sett och blivit sedd. Det goda mötet är ofta kort, ibland bara ett ögonblick. Det kan slå omkull våra känslor på ett överraskande sätt. En annan människas omtanke och öppenhet kan öppna dörrar i vårt inre som vi inte ens visste att vi hade, dörrar som går till våra innersta rum, fulla med skatter...eller bråte...Idag hittade jag både och. Jag behöver städa lite i några av mina inre skrubbar, men det ser fram emot eftersom jag möter så härliga människor som delar med sig av sin omtanke och medmänsklighet.
 
Hittade denna dikt idag;
 
Här är jag
här är du
här är vi ett.
Livet är här och nu,
evigheten mitt i tiden.
 
VVS
Anna
Allmänt | | En kommentar |

Hälsa

Vad är hälsa? En stor fråga och en aktuell fråga. En global fråga och en personlig fråga. Vad kan jag göra för att förbättra min egen hälsa? Vad kan jag göra och vad vill jag göra? Kortsiktigt och långsiktigt. Hälsa är ett stort begrepp och innefattar många saker. Det finns många sätt att se på hälsa och många saker som vi kan lägga  in i begreppet. Snart får du chansen att fundera, reflektera och kanske komma till insikt om hur du ser på hälsobegreppet i stort och hur du ser på din egen hälsa. Snart startar en studiecirkel där vår hälsa är i fokus och där vi får möjlighet att reflektera över vår egen hälsa. Vad behöver du? Kunskap? Motivation? Gemenskap? Mål? Mod? Inspiration? En spark i baken? ;) Anmäl dig. :)
 
Mer info. kommer snart. Endast tre träffar. Det kommer att bli kul!
 
Det är i Överkalix saker händer!!! :)
 
VVS
 
Anna
Allmänt | | Kommentera |
Upp