Livets dans.

Jag kommer från 80-talet. Jag är uppvuxen med disco. Jag har dansat mig genom halva 80-talet och en bit in på 90-talet. Nu för tiden dansar jag endast i köket. Jag kan sakna dansen. Blinkande lampor och musik som dunkar genom kroppen. Så var det då. Vet inte hur det är nu för tiden. Som sagt, jag dansar inte så ofta nu.
 
Men om någon skulle bjuda upp till dans så skulle jag tacka ja. Ett sånt tillfälle skulle jag inte missa. Dock misstänker jag att chansen att det ska hända är rätt så liten eftersom jag aldrig befinner mig på platser där man bjuder upp till dans.
 
Å andra sidan ser jag nu för tiden stora delar av livet som en fest. En fest där möjligheten att bli uppbjuden till livets dans är ganska stor. Det gäller bara att se ut som att man vill bli uppbjuden. Och när möjligheten ges gäller det att våga tacka ja. Jag har blivit bättre på att våga tacka ja när livet bjuder upp till dans. Även när det är nya dansgolv och nya danser. Jag vågar helt enkelt tacka ja om jag får chansen att nöta livets dansskor på nya dansgolv. Nya rytmer och ny musik. Även om man är lite osäker på stegen i en ny dans kan det bli rätt så bra om man lyssnar in musiken och låter hjärtat styra. I bland har man tur och får någon som för riktigt bra i dansen. Då är det bara att följa och njuta av musiken. Och råkar man trampa någon på tårna kan man alltid be om ursäkt. Om man är riktigt inne i sin dans kanske man inte ens märker att man trampar fel. Shit happends...
 
Dans är konst. Dans är sport. Dans är ett sätt att uttrycka känslor. Man kan dansa enligt konstens alla regler i olika danser men man kan också låta musiken flöda genom kroppen och låta rytmen styra rörelsen. Det kan vara vackert men det kan också få vara fult. Fuldans kan vara frigörande och underbart. 
 
Livet är ofta som en styrdans med bestämda steg. Steg som alla känner igen och som är accepterade. Fy för foxtrott. Det gillar jag inte. Vet inte ens hur man gör. Livsfoxtrott. Trist!!! Tänk om vi skulle låta livet vara lite mer som modern dans. Överraskande och nyskapande. Lite mer livssalsa behövs också. Fast en vacker svepande wienervals är förstås också en vacker livsdans. Att svepa fram i livet och följa varandra. Och rumba...livsrumba. Eller livsbalett. Kraftfullt, mjukt, vackert och starkt. 
 
Men det jag tror många av oss behöver mest är en hel massa fuldans i livet. Våga leva lite utanför ramarna. Livets fuldans borde få mer plats. 
 
Våga dansa fult. Både i köket och i livets dans.
 
Anna
Allmänt | | Kommentera |

Jag vill vara Askungen på bal.

Jag sitter i klassrummet, på en stol längst bak, och ser film. Askungen kommer galopperandes över en äng, utan sadel och träns, barfota och med håret fladdrandes i vinden. Plötsligt förstår jag allt, och ingenting.
 
Vad gör jag här? Varför sitter jag instängd i ett klassrum när jag skulle kunna galoppera över en äng och känna friheten i hela kroppen? Varför har vi ens uppfunnit en situation där vi boxar in oss i ramar och lådor där den enda möjligheten för överlevnad är att följa med strömmen?
 
Jag inser att det enda jag egentligen vill göra är att rida i sporrsträck över en stor äng, eller efter en lång sandstrand. Jag vill yoga på en bergstopp med hjärtat mitt i kroppen och mitt i mig själv. Jag vill möta människor i nuet, för stunden och för livet. Jag vill lyssna till människors tankar och känna deras känslor.
 
Jag förstår att allt har en mening och att det är mitt ansvar att försöka förstå. Jag förstår att väggar, ramar och regler är en förutsättning för trygghet...Väggar kan också stänga in och begränsa.
 
Jag förstår inte varför jag som önskar vara en free spirit begränsar mig till en tillvaro där själar ska tämjas och tankar ska tystas. Inte bara i min lilla värld utan i den större världen. 
 
Jag vill vara som Askungen, Zorro, Arn, Ivanhoe...eh...jag vill vara en karaktär i en film. (VVS)
 
När mina tankar börjar vandra riskerar de ofta att vandra iväg lite väl långt. Anne på Grönkulla och jag. Men det är där, i gränslandet mellan verklighet och fantasi som drömmar vaknar till liv, vaknar igen. Det är i gränslandet allt är möjligt. Där finns inga hinder, inga måsten, inga krav. Där kan jag tillåta mig att vara mig själv fullt ut, med hjärtat mitt i kroppen, utan rustning. 
 
Idag var jag Askungen. En liten stund, på en stol, längst bak i klassrummet. Jag galopperade över en äng och jag gick på bal. Klockan slog fyra och jag åkte hem. Vagnen blev pumpa och hästarna möss. Men vet ni vad. När jag kom hem satt prinsen i gungstolen i mitt kök.
 
Anna :)
VVS
 
 
Allmänt | | Kommentera |

En liten tagg i hjärtat.

Jag har en låt som jag behöver vissa dagar. Dagar när det är lite motigt och tungt. Oftast kan jag borsta av mig det som känns jobbigt. Ibland är det svårare. Efter 40 minuter på cykeln och lite axelpressar känner jag mig som en warrior igen. Jag har till och med en gympolare som spelar låten på gymmet när det verkar som att jag behöver lite extra push. 
 
Ibland hör man intressanta saker. Vissa dagar skrattar man. Vissa dagar sätter det sig som en tagg i hjärtat. Idag kändes det som en tagg. Nu har jag dragit ut den och bestämt att ta saken som en komplimang. Men...det blev ett litet sår efter taggen. Sår brukar läka om man håller det öppet och rent. Så jag försöker öppna hjärtat så det lilla såret får läkas. Alla har vi små ärr på hjärtat. Det är inte farligt. Det kan påminna oss om att inte sticka taggar i andras hjärtan. Jag ska försöka. 
 
Här är texten till låten:
 
Feel like the world don't love you
They only want to push you away
Some days people don't see you
You feel like you're in the way
Today you feel, as if everyone hates
Pointing their fingers, looking at your mistakes
You do good, they want great
No matter what you give they stilll want to take

Give your love and they throw it back
You give your heart they go on attack
When there's nothing left for you
Only thing that you can do, say

Today, today, live like you wanna,
Let yesterday burn and throw it in a fire, in a fire, in a fire,
Fight like a Warrior

Today, today, live like you wanna,
Let yesterday burn and throw it in a fire, in a fire, in a fire,
Live like a Warrior
 
VVS
Anna <3
Allmänt | | Kommentera |
Upp